Vandens maišytuvai yra esminis bet kurio vonios kambario elementas – ne tik funkcine, bet ir vizualine prasme. Jie gali sukurti arba sugadinti vonios kambario dizainą, palengvinti arba pasunkinti jūsų rutiną. Dėl šios priežasties parengėme pagrindinius patarimus, kurie padės atrasti sau labiausiai tinkamą pasirinkimą. Naudodamiesi šiomis žiniomis galėsite išvengti dažniausiai pasitaikančių spąstų ir užsitikrinti, kad naujieji maišytuvai papildys jūsų vonios kambarį bei efektyviai veiks daugelį metų.

Praustuvo maišytuvai 

Praustuviniai maišytuvai pagal tvirtinimo pobūdį būna 3 tipų:

  • Tvirtinami prie stalviršio. Šiuo atveju praustuvas statomas ant stalviršio, o maišytuvai tvirtinami prie jo. 
  • Tvirtinami prie sienos. Šie nėra dažnas pasirinkimas dėl vandentiekio vamzdynų išplanavimo. Senos statybos būstuose šių maišytuvų įrengimas būtų itin sudėtingas – tektų griauti sienas bei iš naujo išvedžioti vamzdžius. Taigi, tvirtinami prie sienos maišytuvai geriau tinka naujesnės statybos namams.
  • Tvirtinami prie praustuvo. Šie yra bene populiariausi. Jiems praustuvuose yra padaryta speciali anga, tad montavimas yra nesudėtingas. 

Pagal valdymo būdą praustuvo maišytuvai taip pat skirstomi į 3 tipus:

  • Sensoriniai. Jie pradeda leisti vandenį vos priliesti. Kadangi norima temperatūra bei vandens srautas pritaikomas kur kas sparčiau, sensoriniai maišytuvai yra itin ekonomiški. Šie įrenginiai leidžia sutaupyti ne tik vandens, bet ir energijos sąnaudas. Be to, jie garantuoja švarą, nes vandens purslai netykšta aplinkui.
  • Dviejų rankenėlių. Tai – sprendimas tiems, kurie yra ištikimi klasikai. Šių maišytuvų veikimo principas paprastas: viena rankenėle galima reguliuoti karšto vandens temperatūrą ir jo srautą, o kita – šalto. 
  • Vienos rankenėlės (svirties). Dauguma modernių maišytuvų suteikia patogią galimybę vandens temperatūrą bei srautą valdyti viena rankenėle. Naudingas tokių įrenginių priedas yra dugno vožtuvas, uždarantis arba atidarantis vandens pratekėjimą iš praustuvo į kanalizaciją.

Renkantis maišytuvus praustuvui, yra būtina atsižvelgti į šiuos 2 kriterijus:

  • Padengimas. Bene populiariausi yra chromuoti maišytuvai. Jeigu norisi unikalaus sprendimo, galima rinktis spalvotus maišytuvus: sendinto žalvario ar vario imitacija padengtus, nerūdijančio plieno ar dažytus milteliniu būdu. 
  • Matmenys. Atkreipkite dėmesį į 2 parametrus – snapo ilgį bei aukštį. Pastarasis nurodo tai, kiek įrenginio snapelis bus pakilęs virš stalviršio, o snapo ilgis – kiek jis bus nutolęs nuo subėgimo vietos. Kuo snapelis bus ilgesnis, tuo srovė tekės toliau nuo krašto, padidindama jūsų komfortą. 

praustuvo maisytuvai

Vonios maišytuvai

Maišytuvai voniai pagal montavimo būdą yra skirstomi į 3 tipus: 

  • Montuojami į grindis.
  • Montuojami į sieną.
  • Montuojami į vonios kraštą.

Šie maišytuvai taip pat gali būti įleidžiami arba paviršiniai. Vanduo į vonią gali būti pripildomas arba per snapelį, arba per sifoną. Pastarasis variantas yra funkcionalesnis ir atrodo estetiškiau. 

Svarbi vonios maišytuvų detalė yra divertoriai – įrenginiai, leidžiantys perjungti vandens srovę. Bene populiariausi yra patraukiami divertoriai, tačiau jie iš asmens reikalauja fizinės jėgos – leidžiant vandenį susiformuoja nemenkas spaudimas. Šį iššūkį įveikti gali padėti pasukamas divertorius.

Patogesnis variantas yra automatiniai divertoriai. Kai vanduo įjungiamas, divertorius užsifiksuoja, o vandens slėgis neleidžia jam grįžti. Kai vanduo išjungiamas, divertorius be jokių išorinių pastangų sugrįžta į pradinę padėtį. Toks įrenginys tinka net ir esant žemam slėgiui.

Gyvenantys senesnės statybos namuose neretai pasirenka nestandartinio tipo maišytuvus – tai lemia vonios išplanavimas. Tokiuose būstuose vonia bei praustuvas dažniausiai stovi greta, tad labai patogu įsigyti maišytuvą su ilgu snapu. Jis sukiojasi į šonus, tad prireikus galima prileisti vandens ne tik į praustuvą, bet ir į vonią. 

vonios maisytuvai

Dušo maišytuvai

Maišytuvai dušui pagal valdymo būdą yra skirstomi į 4 tipus:

  • Vienos rankenėlės (svirties). Daugelis šiuolaikinių maišytuvų suteikia patogią galimybę vandens temperatūrą bei srautą valdyti viena rankenėle. 
  • Dviejų rankenėlių. Tai – sprendimas tiems, kurie yra ištikimi klasikai. Šių maišytuvų veikimo principas paprastas: viena rankenėle galima reguliuoti karšto vandens temperatūrą ir jo srautą, o kita – šalto. 
  • Sensorinius. Jie pradeda leisti vandenį vos priliesti. Kadangi norima temperatūra bei vandens srautas pritaikomas kur kas sparčiau, sensoriniai maišytuvai yra itin ekonomiški. Šie įrenginiai leidžia sutaupyti ne tik vandens, bet ir energijos sąnaudas.
  • Termostatinius. Termostatiniai įrenginiai išlaiko konkrečią tekančio vandens temperatūrą. Termostatiniai dušo maišytuvai yra labiausiai paplitęs tipas, parduodamas iš dviejų dalių: vožtuvo ir dušo galvutės. Vožtuvas yra techninis komponentas, kuris iš sistemos priima karštą bei šaltą vandenį ir turi temperatūros bei srauto reguliavimo valdiklius. Galite rinktis atvirą vožtuvą, kuris yra ant sienos paviršiaus, arba paslėptą maišytuvą, kuris yra įmontuotas į sieną, tad matosi tik valdymo elementai. Tačiau termostatiniams maišytuvams reikalingas geras vandens slėgis, todėl jie netiks kiekvienuose namuose, nebent įsirengsite siurblį.

Dušo maišytuvai, kaip ir praustuvo, turi snapą, tačiau pasižymi ir dušo prijungimo anga. Šie įrenginiai būna kur kas ilgesni bei turi komponentą, leidžiantį perjungti vandens srovę – divertorių. Bene populiariausi yra patraukiami divertoriai, tačiau jie iš asmens reikalauja fizinės jėgos – leidžiant vandenį susiformuoja nemenkas spaudimas. Šį iššūkį įveikti gali padėti pasukamas divertorius.

Patogesnis variantas yra automatiniai divertoriai. Kai vanduo įjungiamas, divertorius užsifiksuoja, o vandens slėgis neleidžia jam grįžti. Kai vanduo išjungiamas, divertorius be jokių išorinių pastangų sugrįžta į pradinę padėtį. Toks įrenginys tinka net ir esant žemam slėgiui.

Kalbant apie padengimą, rinkoje vienareikšmiškai dominuoja chromas. Nors asortimente galima rasti ir kitų alternatyvų, daugelis mielai renkasi klasikinį chromuotą variantą.

Neretai šie maišytuvai yra parduodami komplektuose dušui, į kuriuos papildomai įeina žarnelė, dušo galvutė bei laikiklis. Žinoma, galima maišytuvą įsigyti atskirai, o vėliau pasirinkti kitas reikiamas detales.

duso maisytuvai

Kuri medžiaga yra kokybiškiausia?

Nerūdijantis plienas. Nerūdijantis plienas yra šiek tiek pigesnis nei žalvaris, tačiau greičiausiai jis tarnaus ne taip ilgai. Plienas (ne nerūdijantis) yra labai pigus, tačiau veikiamas vandens jis paprastai rūdija gerokai anksčiau nei kitos medžiagos, todėl tai nėra geras variantas ilgaamžiškumo ir patvarumo požiūriu.

Žalvaris. Nors tai yra brangiausias variantas, solidūs žalvariniai vonios kambario maišytuvai yra labiausiai rekomenduojami specialistų. Šie maišytuvai garsėja tuo, kad yra tvirti, ilgai tarnauja, o nuotėkių ar remonto poreikio beveik nėra. Žalvariniams maišytuvams apsvarstykite galimybę rinktis ir žalvario apdailą, nes ji paprastai būna ilgaamžė. Poliruoto žalvario apdaila gražiai atrodo ir ją lengva valyti. 

Cinkas. Cinkas yra geras pasirinkimas taupantiems, nes jis kainuoja šiek tiek mažiau nei žalvaris. Tačiau cinko ir cinko lydinio maišytuvų problema yra ta, kad juos reikia dažnai keisti, nes dėl sąlyčio su vandeniu jie linkę koroduoti.

Plastikas. Dauguma ekspertų sutinka, kad pertvarkant vonios kambarį reikėtų vengti plastikinės įrangos. Ši medžiaga yra pigiausias variantas, tačiau plastikinius maišytuvus tenka dažnai keisti, nes jie paprasčiausiai nėra ilgaamžiai.

Nepamirškite ir apdailos. Tai – ne tik stilistinis pasirinkimas. Tinkamai parinkta vonios maišytuvų apdaila gali užtikrinti gerą jų apsaugą. Pabandykite šias apdailos rūšis derinti su žalvariniais maišytuvais, kad vonios kambario įranga būtų patvaresnė:

  • Chromas. Jis yra populiarus ir universalus, nes dera prie daugelio vonios kambario stilių. Tai gana nebrangus pasirinkimas, be to, jį sunku subraižyti ar sugadinti ir lengva valyti.
  • Bronza. Šia medžiaga padengti vonios maišytuvai atrodo puikiai, ypač vintažinio dizaino kambariuose. Nors ir brangesnė, bronzos maišytuvų apdaila yra patvari ir lengvai prižiūrima.
  • Nikelis. Nikelio apdaila yra vienas iš ilgaamžiškiausių variantų, tačiau taip pat vienas iš brangiausių.

vandens maisytuvai

Maišytuvų aeratoriai – norintiems sutaupyti 

Renkantis maišytuvus, daug įtakos turi noras sutaupyti vandens sąnaudas. Be abejo, skaičius, kiek bus išleista vandens, daugiausiai priklauso nuo jūsų įpročių, tačiau galima atrasti ir techninių gudrybių. Viena iš jų – aeratoriai. Tai – maišytuvų komponentai, kurie riboja vandens srautą. Juos galima įmontuoti atskirai arba įsigyti maišytuvus, kurie jau turi integruotą šį elementą. 

Kaip veikia aeratoriai? Vandens srovė, leidžiama per specialų sietelį, yra sumaišoma su oru – taip vanduo išsisklaido. Tuomet yra sukuriama silpnesnė srovė, kuri vis tiek puikiai tinka nedideliems darbams, pavyzdžiui, rankų plovimui. Taigi, vandens taupymas yra ne vienintelis aeratorių privalumas – tokia vandens srovė kur kas mažiau taškosi, yra palaikoma švaresnė aplinka. 

maisytuvu aeratoriai

Prekė pridėta prie norų sąrašo