Tai – kambarys, kuriame prasideda ir baigiasi kiekviena mūsų diena. Turiu galvoje – vonios kambarį. O šiuolaikinis vonios kambarys jau nebeįsivaizduojamas ir be dušo, ar dušo kabinos. Kaip racionaliai ir ergonomiškai susiplanuoti bei įrengti dušo kabiną statant naują namą arba remontuojant seną būstą?

Viskas prasideda nuo kruopštaus patalpos įvertinimo, detalaus jo planavimo ir individualių užgaidų.

Prieš pradedant planuoti ir rinktis dušo kabinos sistemą visų pirma reiktų tinkamai įvertinti esamą situaciją, patalpą kurioje planuojama dušinė, jos matmenis, atitvarų medžiagiškumą ir jų būklę. Svarbiausi dalykai, kuriuos reikia patikrinti prieš montuojant dušo kabiną yra sienų lygumas, nuolydis į trapą, lygūs 90 laipsnių kampai. Labai svarbu žinoti, kur po plytelėmis yra išvedžioti elektros laidai, vamzdynai, ar montuodami dušo kabiną jų nepažeisime.

Pradedant planuoti dušo patalpą ar vonios kambarį galima tiesiog popieriaus lape nubraižyti dvimatį planą, kuriame reiktų pažymėti durų ir langų vietas, praustuvą ir kitus įrenginius bei baldus. Žinoma, architekto pagalba čia tikrai praverstų, jei yra tam galimybė

Mažame kambaryje, dėl akivaizdžių priežasčių dušas beveik visuomet yra įrengiamas kampe. Vietoje dušo užuolaidos tikrai verta pagalvoti apie dušo sieneles, o jų yra įvairių formų, jomis patogu naudotis. Jei Jūsų vonios kambarys išties labai mažas, patogiausias sprendimas gali būti stiklo sienelė su siauromis durimis. Jei dušu nėra naudojamasi, sienelę nesunkiai atlenksite prie sienos, kad sutaupytumėte erdvės.

Turint didesnį vonios kambarį, atsiveria daugiau įvairių galimybių. Didelėje vonios patalpoje dušo kabina gali būti planuojama ir įrengiama jau ne tik kamputyje ar palei sieną, bet net ir vonios viduryje.

Bet kuriuo atveju reiktų pradėti nuo to, kad paklaustumėte savęs: „Kokio vonios kambario aš noriu“. Po to savo norus ir lūkesčius išguldykite vonios kambario plane (projekte) ir – pirmyn, realizuoti sumanymo.

Dušo padėklas ar grindys su nuolydžiu?

Verta atsiminti, kad tam tikrais atvejais įrenginėjant dušą tikslingiau yra įsirengti ne dušo padėklą, bet kabiną ant grindų su nuolydžiu. Tokio tipo dušai dažniausiai įrengiami visuomeniniuose objektuose, tačiau vis labiau populiarėja jie ir individualiuose namuose bei butuose.

Dušo kabina be dušo padėklo atrodo estetiškesnė, gražiau įsikomponuoja į vonios kambario erdvę. Tokią dušo erdvę yra patogiau valyti, čia nėra slenksčio ir dar turi daug kitų privalumų.

Tačiau dušo padėklai yra greičiau sumontuojami, jiems nereikia formuoti grindų nuolydžio. Tokį padėklą tikslinga įrengti tuomet, kai yra abejonių dėl tinkamos dušo kabinos hidroizoliacijos ir sandarumo. Pavyzdžiui, tai aktualu medinio karkasinio namo, renovuojamų butų atveju. Pavyzdžiui, įrengiant dušinę antrame aukšte ant medinės perdangos. Be to, jei dušo padėklas yra montuojamas ant kojelių, šiek tiek pakeltas nuo grindų, tuomet yra galimybė prieiti prie vandens surinkimo angos ir esant reikalui ją remontuoti arba išvalyti.

Dušo padėklo pozicija grindų atžvilgiu dažniausiai yra parenkama pagal sifono aukštį. Jei sifonas įgilintas, galima įgilinti ir padėklą. Reiktų atkreipti dėmesį, kad žemo sifono vandens pralaidumas bus mažesnis. Įrengiant naują dušą, sifono aukštį galima parinkti pagal pageidaujamą dušo padėklo lygį grindų atžvilgiu.

Taigi, kiekviena iš šių dviejų tipų dušo sistemų turi savų privalumų. Praktika rodo, kad vis tik dažniau dušo kabinos yra įrengiamos vonios kambariuose tiesiog ant grindų su nuolydžiu.

Grindys su nuolydžiu

Įrengiant dušo kabiną ant grindų su nuolydžiu pirmiausia grindyse turi būti sumontuota vandens nutekėjimo anga – trapas arba latakas, kurie įgilinami į grindis. Trapas (vandens išbėgimo anga) yra taškinis vandens surinkimas, kuriam nuolydį reikia formuoti iš visų keturių pusių, o latakas yra linijinis. Jam nuolydį formuoti paprasčiau, nes nuolydis daromas į vieną šoną. Renkantis trapą reiktų žinoti, koks bus dušas – paprastas ar lietaus. Paprastai dušo galvutei užtenka tradicinio pralaidumo trapo, tačiau jei naudosite vadinamąją „lietaus galvą“, reikia padidinto pralaidumo sifono, kad vanduo nesilietų per dušo sieneles. Trapas ar latakas pagal gamintojo instrukciją sujungiami su kanalizacijos vamzdžiu.

Įrengiant tokią dušo kabiną labai svarbu pasirūpinti tinkama sienų ir grindų hidroizoliacija. Tokiu atveju yra rekomenduojama hidroizoliuoti ne tik grindų plotą po dušo kabina, bet visą vonios grindų plotą.

Dušo kabinos nuolydį geriausia pradėti formuoti vidinėje dušo kabinos pusėje, maždaug 5 cm nuo numatomos kabinos sienelės. O rekomenduojamas nuolydis iki trapo ar latako yra 1,5-2 cm. Jeigu jis bus didesnis, bus nepatogu stovėti, galima paslysti, bus pojūtis tarsi stovėtumėte nuokalnėje.

Jeigu dušo kabiną montuosite savo jėgomis, savarankiškai, tuomet saugiau yra rinktis kabiną su padėklu ar bent padaryti bortelį iš plytelių, nes tokiu būdu bus patogiau suformuoti tinkamą nuolydį. Jei nuolydis bus netinkamas arba trapo pralaidumas nepakankamas teks nuolat stovėti baloje arba blogiausiu atveju vanduo sklis į visą patalpą.

Dušo kabinų sprendimų ekspertai UAB „Baltijos brasta" dušo kabinas komplektuoja su profiliais ir tarpinėmis, kurios, teisingai jas sumontavus net ir ant tiesių grindų, sudaro vandeniui nepralaidžią užtvarą. Patiems montuojant tokią dušo kabinos sandarinimo palei grindis sistemą svarbu sekti instrukciją ar video medžiagą, kad teisingai nukirptumėte tarpines, tiksliai sumontuotumėte ir nepadarytumėte kokios klaidos.

Jei nusprendėte nuolydį dušo kabinos grindyse formuoti savarankiškai, gerai išstudijuokite nuolydžio ir hidroizoliacijos įrengimą, pasitarkite su specialistais. Tokiems darbams reikia specialių įgūdžių ir žinių. Specialistai patars, nuo ko pradėti, kokie reikalingi darbo įrankiai bei medžiagos. Ir būtinai prieš darbų pradžią atidžiai skaitykite instrukcijas, o jei ko nesuprantate perklauskite tiekėjų ar patyrusių meistrų.

Keli praktiniai aspektai

Svarbu atsižvelgti, kaip dušo kabinos įrengimo bus vietoje įrengtas grindų šildymas. Rekomenduojame grindinį šildymą išvedžioti tik pusėje dušo kabinos, kad turėtumėte didesnį pasirinkimą renkantis kokio tipo ir kurioje vietoje bus įrengtas sifonas.

Renkantis maišytuvą dušui, rekomenduojama, kad jis būtų su termostato funkcija. Prausiantis po tokiu dušu vanduo tiesiogiai pasiekia mūsų kūną, tad svarbu, kad vandens temperatūra būtų stabili, o ne tai šalta ar karšta.

Pradedant rinkti dušo kabiną reiktų įvertinti patalpą ir pagal tai pasirinkti kabinos dydį. Standartinės UAB „Baltijos brasta“ dušo kabinos yra 80x80 cm, 90x90 cm, 100x100 cm dydžio. Šie modeliai tinka ant visų gamintojų padėklų. Priklausomai nuo pasirinktos kolekcijos, dušo kabinų modeliai turi reguliavimo ribas. UAB „Baltijos brasta" standartinių dydžių dušo kabinų dydį galima šiek tiek reguliuoti: vienų modelių kabinas iki 2 cm, kitų apie 5 mm.

Jei reikalingas nestandartinis sprendimas, toks, kad dušo kabina būtų sandari ir tilptų į numatytą vietą, ji gaminama pagal užsakymą milimetro tikslumu. Kai vonios kambaryje netelpa standartinė kabina ir reikia nestandartinio dydžio kabinos – geriausias sprendimas ją užsakyti pas gamintojus. Nestandartinė dušo kabina gali būti įvairių formų, aukščių.

Renkantis dušo sienelių aukštį reiktų atkreipti dėmesį į tai, jog ekspertai nerekomenduoja labai aukštų kabinų ir aukštų sienelių. Kodėl? Visiškai uždaroje dušo kabinoje greičiau ant stiklų ir furnitūros nusėda nešvarumai, kaupiasi kalkės, kabina nesivėdina. Jei vis dėl to nusprendžiama įsirengti aklinai uždarą dušo kabiną, tuomet rekomenduojama papildomai įrengti dušo erdvėje efektyvią ventiliaciją. Be to, reiktų įvertinti ir tai, kad tokios dušo kabino valymas bus sudėtingesnis ir sunkesnis.

Daugelis dušo kabinų montuotojų pripažįsta, kad racionaliausia rinktis vietinių gamintojų produkciją, nes iškilus problemoms visada bus kur kreiptis. Dar geriau, jei gamintojas dirba ne pirmus metus ir žinomas rinkoje.

Kalbant apie dušo kabinos plytelių pasirinkimą, tai čia, kaip sako architektai, yra du keliai – kontrastų arba niuansų kelias. Einant dermės ir niuansų keliu dušo kabinos plytelės derinamos prie visos patalpos estetinio vaizdo. O kitu atveju ieškoma kontrastuojančių sprendinių. Bet kuriuo atveju dušo kabina yra labai svarbus ir matomas vonios kambario interjero elementas, kuris turi atitikti užsakovo lūkesčius ir tiek estetinius, tiek ir praktinius poreikius.

Architektų ir dizainerių išmonę vis tik reiktų vertinti pragmatiškai ir racionaliai. Pasitaiko tokių atvejų, kai interjero specialistų parengtos vizualizacijos suklaidina užsakovus, kurie įsivaizduoja, kad gali būti įrengta dušo kabina su tiesiog erdvėje stovinčiais stiklais be jokių tvirtinimo elementų. Tačiau stiklas negali saugiai stovėti erdvėje be patikimų laikiklių ir tvirtinimo elementų. Stiklo konstrukcijų ekspertai negamina ir nerekomenduoja stiklo netvirtinti. Paprasta stiklo sienelė turi būti tvirtinama mažiausiai 3-juose taškuose: į grindis, sieną ir laikiklį, kuris gali būti parenkamas ir tvirtinamas pagal kliento norą bei esamą situaciją.

Prekė pridėta prie norų sąrašo