Dujinis šildymas šiuo metu yra vienas iš populiariausių pasirinkimų įvairaus dydžio namams. Tai lemia keletas pagrindinių veiksnių: dujinio šildymo sistema įrengiama labai greitai, ji nereikalauja priežiūros – veikia nuolat, nepriklausomai esate namuose ar ne, dujiniam šildymui įrengti paprastai nereikia daug vietos. Mažesniems namams, jeigu nėra poreikio statyti papildomą vandens pašildymo talpą, dujinis katilas gali būti tiesiog pakabinamas ant sienos bet kurioje gyvenamojoje patalpoje.

KOKIA DUJINIO ŠILDYMO ĮRENGIMO KAINA NAMAMS?

Dujinio šildymo sistemos įrengimas yra vienas iš pigesnių, o kalbant tik apie paties dujinio katilo įrengimą, montavimo kaina skaičiuojama maždaug nuo 200 eurų. Žinoma, atsižvelgiant į tam tikrus poreikius, tokius, kaip namo plotas, kiek numatoma karšto vandens naudojimo taškų, kiek asmenų gyvens, priklausys, koks bus reikalingas dujinio katilo galingumas bei kitų priedų poreikis. Papildomai dažniausiai yra reikalinga vandens pašildymo talpa karštam vandeniu ruošti, esant didesniam karšto vandens poreikiui. Tai neišvengiamai įtakoja kainą, kaip ir tai, kokią sistemą pasirinksite namo šildymui – radiatorius, grindinį, o gal sieninį ar lubinį šildymą, todėl galutinė sistemos įrengimo kaina visais atvejais yra skirtinga. Be abejonės, kaina priklauso ir nuo dujinių katilų gamintojo, katilo valdymo galimybių. Vienų dujinių katilų valdymas gali būti tik mygtukų ir rankenėlių pagalba, kitų – valdymas nuotoliniu būdu išmaniaisiais įrenginiais specialios programėlės pagalba. Pagal visus šiuos kriterijus parenkami geriausiai klientų poreikius atitinkantys dujiniai katilai namo šildymui ir paskaičiuojama visos sistemos įrengimo kaina.

Dujiniai katilai pasižymi itin aukštu efektyvumu, galima rinktis įprastą arba kondensacinį dujinį katilą. Kondensacinių katilų kaina yra didesnė, tačiau skaičiuojama, kad tokio katilo efektyvumas siekia net iki 110 %. Dujiniai katilai gali būti pastatomi arba pakabinami, su momentiniu vandens ruošimu, su viduje integruotu boileriu ar katilai su atskirai pajungiamu vandens šildytuvu. Dujiniai katilai šildo tiek namą, tiek vandenį, tačiau reikėtų tinkamai įvertinti jo galingumą, kad pasirinktas katilas užtikrintų jūsų karšto vandens suvartojimo poreikius. Jeigu name planuojama įrengti daugiau nei dvi vonias ir yra poreikis, kad vienu metu galėtų būti naudojami du ir daugiau karšto vandens vartojimo taškų, tuomet atitinkamai reikėtų rinktis šiuos poreikius užtikrinantį dujinį katilą. Kitu atveju gali būti, jog katilas nesugebės paruošti pakankamai reikalingo karšto vandens.

Įprastai, priklausomai nuo to, kokia yra namo energinio naudingumo klasė arba kitaip – kokie yra namo šilumos nuostoliai, namo šildomų patalpų aukštis, taip pat jau minėtas karšto vandens poreikis name, katilo galingumas gali būti skaičiuojamas maždaug 1 kW – 10-15 m2 plotui. Reikia atkreipti dėmesį, kad optimaliam dujinio katilo veikimui, nereikėtų rinktis galingesnio, negu yra reikalinga. Svarbu atsižvelgti į tai, kad dujinis katilas maksimaliai užtikrintų poreikius – namo šildymą ir pakankamą karšto vandens paruošimą.

Šių pastarųjų metų statomų namų energinio naudingumo klasė pagal reikalavimus atitinka B, A, A+, todėl tokiems namams apšildyti naudojamų katilų galios poreikis mažėja. Tačiau vis labiau aktualus tampa kitas svarbus aspektas – karšto vandens suvartojimo poreikis name, kuris tendencingai didėja. Taip yra dėl to, kad vis dažniau name yra įrengiama daugiau nei viena vonios zona, tokiu atveju išauga poreikis karštu vandeniu aptarnauti du ir daugiau taškų vienu metu. Dėl to ne mažiau svarbus yra ne tik dujinis namo šildymas, tačiau ir reikiamo kiekio karšto vandens poreikių patenkinimas.

KIEK KAINUOJA DUJINIS ŠILDYMAS?

Kalbant apie finansus, dujinio šildymo kaina kiekvienu atveju yra labai individuali, atsižvelgiant į aukščiau paminėtus faktorius ir ne tik. Senos statybos, neapšiltintiems namams, esant neatnaujintoms šildymo sistemoms, dujinio šildymo kaštai skaičiuojami pakankamai dideli. Tačiau ekonomiškiems naujos statybos namams, ypatingai šiuo metu populiarėjantiems nedideliems, iki 120 m2 statomiems namams, dujinio šildymo kaina nebus labai didelė. Šiuolaikiniai naujos kartos dujiniai katilai suteikia plačias galimybes reguliuoti katilo galią, atsižvelgiant į sezoniškumą bei lauko temperatūros pokyčius, kas leidžia taupyti dujų suvartojimą. Efektyviam dujų suvartojimui užtikrinti, geriausia naudoti tiek patalpų šilumos reguliatorius, tiek automatinius lauko temperatūros daviklius. Todėl atsakyti, ar dujinis šildymas name yra pigu ar brangu, vienareikšmiškai negalima.

Prekė pridėta prie norų sąrašo