Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) paskelbė,jog nuo 2020 metų sausio 2 d. iki sausio 31 d. 15:45 val. galima teikti paraiškas dėl paramos norintiems gauti kompensacines išmokas už neefektyvių biomasę naudojančių šildymo katilų pakeitimą į efektyvius biokuro katilus arba šilumos siurblius.

KAS GALI PRETENDUOTI Į PARAMĄ?

Į paramą pretenduoti gali fizinis asmuo, Lietuvos Respublikoje nuosavybės teise valdantis gyvenamosios paskirties (vieno arba dviejų butų) pastatą arba sodų paskirties pastatą (sodo namą), kurio statyba teisės aktų nustatyta tvarka yra užbaigta ir pastatas yra įregistruotas VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registre ne mažiau kaip 5 metus nuo kvietimo teikti Registracijos formas dienos (t. y. baigtumo procentas nurodytas ne mažesnis kaip 100 proc. ir po statybos pabaigos metų, nurodytų  VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registro duomenų banko išraše, praėję ne mažiau kaip 5 metai iki kvietimo teikti Registracijos formas dienos).

Atkreipiame dėmesį, kad jei vykdote pastato rekonstrukciją, registracijos formą galite teikti tik tada jei pastato baigtumas yra ne mažesnis kaip 100 proc.

Pastatas turi būti neprijungtas prie centralizuotai tiekiamos šilumos sistemos.

Jei namų ūkis registruotas teritorijoje, kuri patenka į padidintos aplinkos oro taršos zoną galima keisti tik į šilumos siurblį.

KADA PATIRTOS IŠLAIDOS FINANSUOJAMOS:

Norint gauti paramą, sąskaitos už naujus įrenginius turės būti išrašytos ne anksčiau negu 2020 metų sausio 1 d., tačiau patys įrenginiai negalės būti sumontuoti bei priduoti, kol nebuvo pateikta registracijos forma. Tai reiškia, jog užbaigti projektai negalės pretenduoti į paramą.

Įrangą galite įsigyti ir susimontuoti ir po registracijos formos pateikimo gavę atsakymą ar Jūsų projektas finansuojamas.

Jeigu šiais metais nespėjate įsigyti įrangos, galite dalyvauti kitame kvietime 2021 m. Taip pat jeigu įranga įsigyta šiais metais, tačiau nepakako finansavimo arba nustatytu termimu nepateikiate registracijos formos, negalite teikti registracijos formos kitais metais, išlaidos nebus finansuojamos.

Pastatas turi būti neprijungtas prie centralizuotai tiekiamos šilumos sistemos.

Jei namų ūkis registruotas teritorijoje, kuri patenka į padidintos aplinkos oro taršos zoną galima keisti tik į šilumos siurblį.

Fiziniai asmenys pretenduoti į paramą gali, jei jie senuosius katilus keis efektyviais, atsinaujinančius išteklius šilumai gaminti naudojančiais įrenginiais. Tokie įrenginiai – tai 5 klasės biokuro katilai, žemė-vanduo bei vanduo-vanduo šilumos siurbliai, kurių naudingumo koeficientas (COP) ne mažesnis kaip 3,5 bei oras-vanduo šilumos siurbliai, kurių COP ne mažesnis kaip 3,0. Biokuro katilų klasė bei sezoniniai naudingumo koeficientai nurodomi įrenginių techninėje dokumentacijoje.

Pažymime, jog gali būti perkama tik nauja įranga. Kombinuoti siurbliai su dujomis ir skystu kuru yra netinkami finansavimui.

Finansavimas taikomas šių įrenginių įsigijimui: https://www.adma.lt/91-immergas-silumos-siurbliai

Fiziniam asmeniui bus kompensuojama 50 proc. sumos apskaičiuojamos Katilų keitimo namų ūkiuose fiksuotojo įkainio nustatymo tyrimo ataskaitos 7 lentelėje (ataskaita skelbiama ES struktūrinių fondų svetainėje http://www.esinvesticijos.lt/lt/dokumentai/katilu-keitimo-namu-ukiuose-islaidu-fiksuotojo-ikainio-nustatymo-tyrimas ) nustatytą 1 kW fiksuotąjį įkainį (Eur/kW) padauginus iš Registracijos formoje nurodyto planuojamo įrengti:

a) šilumos siurblio vardinės galios (Prated) (kW), nurodytos vadovaujantis 2013 m. rugpjūčio 2 d. Europos Komisijos reglamentu Nr. 813/2013, kuriuo įgyvendinant Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2009/125/EB nustatomi patalpų šildytuvų ir kombinuotųjų šildytuvų ekologinio projektavimo reikalavimais.

b) biokuro katilo vardinės (nominalios) šildymo galios (kW).

KOKIA ĮRANGA TURĖJO BŪTI NAUDOJAMA IKI MODERNIZAVIMO?

Pastate turėjo būti įdiegtas neefektyviai biomasę naudojantis katilas, t.y. šilumos gamybos įrenginys, tiekiantis šilumą į vandens pagrindu veikiančią šildymo sistemą. Gali būti keičiama ir krosnis, jeigu ji šilumą tieks į vandens pagrindu veikiančią šildymo sistemą. Židiniai, krosnelės, dujiniai katilai ar pan. 

REGISTRACIJOS FORMA:

Registracijos formą užpildyti galite naudodamiesi aplinkos projektų valdymo informacine sistema (APVIS). Ją rasite: apvis.apva.lt

Turite klausimų? Susisiekite info@adma.lt arba +370 655 11936

Prekė pridėta prie norų sąrašo